Tuinhout is een term die vaak wordt gebruikt om houtsoorten te beschrijven die specifiek zijn behandeld of van nature geschikt zijn voor buitengebruik. Dit type hout is geoptimaliseerd om verschillende weersomstandigheden te weerstaan, waardoor het een ideale keuze is voor allerlei projecten in de buitenlucht. Lees meer over wat tuinhout precies is, de verschillende soorten die beschikbaar zijn en de veelzijdige toepassingen ervan in en rondom het huis.

Wat is tuinhout?

Tuinhout verwijst naar hout dat is voorbehandeld of een natuurlijke weerstand heeft tegen vocht, rot en insecten. Dit maakt het uitermate geschikt voor gebruik in tuinen en andere buitenruimtes. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om hout geschikt te maken voor buitengebruik zoals impregneren onder druk, thermisch behandelen of coaten met beschermende middelen.

Soorten tuinhout

De meest voorkomende houtsoorten die als tuinhout worden gebruikt, zijn grenen, vuren, eiken, douglas en lariks. Elk van deze houtsoorten heeft unieke eigenschappen die ze geschikt maken voor specifieke buitentoepassingen:

Hardhout: dit is een zeer duurzame houtsoort, ideaal voor buitengebruik zoals vlonders en schuttingen. Hardhout is bestand tegen natte en koude weersomstandigheden, waardoor het een lange levensduur heeft.

Geïmpregneerd hout: dit hout is behandeld om beter bestand te zijn tegen weersinvloeden, wat het geschikt maakt voor diverse tuinprojecten. Het valt onder een lagere duurzaamheidsklasse dan hardhout, maar is nog steeds een goede keuze voor buitengebruik.

Potdekselplanken: gemaakt van Douglas tuinhout, zijn deze planken bedoeld voor overlappende montage. Dit zorgt voor een mooie en nostalgische uitstraling. Ze zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar bieden ook goede afwatering en privacy.

Voor meer specifieke informatie over tuinhout kun je de website van De Jong Handelsonderneming bezoeken.

Gebruik van tuinhout in en rondom het huis

Tuinhout kan voor veel verschillende projecten worden gebruikt: van functionele constructies tot decoratieve toevoegingen. Hier zijn enkele populaire toepassingen:

Tuinmeubilair: tuinhout is ideaal voor het vervaardigen van tuinmeubilair zoals tafels, stoelen en banken. Het biedt een natuurlijke uitstraling die goed past in de buitenomgeving en is duurzaam genoeg om jaren mee te gaan.

Schuttingen en hekwerken: voor privacy en beveiliging rondom uw eigendom zijn schuttingen en hekwerken van tuinhout een uitstekende keuze. Ze bieden niet alleen functionaliteit, maar ook een mooie toevoeging aan uw tuin.

Terrasoverkappingen: creëer een sfeervolle buitenruimte met bijvoorbeeld een terrasoverkapping van tuinhout. Deze structuren bieden beschutting en definiëren een gezellige zitruimte in uw tuin.

Vlonders en terrassen: een houten vlonder of terras geeft uw buitenruimte een warme en natuurlijke uitstraling. Tuinhout is hiervoor bijzonder geschikt vanwege de duurzaamheid en weerstand tegen vocht.

Tuinaccessoires: tuinhout kan worden gebruikt om diverse accessoires te creëren die uw tuin verfraaien en personaliseren zoals bloembakken.

Speeltoestellen: voor speeltoestellen zoals schommels en klimrekken is tuinhout de ideale keuze vanwege de sterkte en veiligheid.

Onderhoud van tuinhout

Hoewel tuinhout is behandeld, vereist het toch enig onderhoud om zijn levensduur te maximaliseren. Regelmatig schoonmaken en het aanbrengen van een beschermende laag beits of olie kan helpen om het hout te beschermen tegen verkleuring, vocht en schimmel. Inspecteer jaarlijks uw houten constructies op tekenen van slijtage of schade en voer indien nodig reparaties uit.