Een kozijn vervangen kan best een klus zijn. Soms moet je eerst de omlijsting verwijderen. Ook het pleister met hamer en beitel wegkappen is belangrijk. Daarnaast zit het waarschijnlijk aan de buitenste stijlen vastgeschroefd. Je kan de stijlen ook doorzagen en met een koevoet loswrikken. Pas wel op dat je de muur niet beschadigt. Zorg ook dat je een bouwafval container van Puincontainershop klaar hebt staan. Zodat je direct de oude kozijnen na demontage kan afvoeren.

Kozijnen verwijderen: wat moet je doen?

Het is belangrijk om de pluggen en schroeven weg te halen. Veeg alles schoon met een borstel. Het kozijn moet je met een ijzerzaag en een haakse slijper losmaken. Wanneer het rechtstreeks aan de muur zit, dan kan het natuurlijk ook gewoon losschroeven met een schroevendraaier. Als je het kozijn hebt verwijderd en het is beschadigd, dan kan je het in de houtafval container gooien. Pas ook op dat je het vochtwerend en isolerend materiaal niet beschadigt. Gebruik een spouwlat om alles te dichten.

Een nieuw kozijn stellen

Als je een nieuw kozijn gaat stellen, moet je eerst zorgen dat alles horizontaal en verticaal waterpas is. Als de ruit los in het kozijn zit, haal je deze er eerst uit. Dit geldt meestal niet voor kunststof kozijnen. Plaats het nieuwe kozijn net zoals het oude kozijn. Nu kan je het gaan stellen door houten wiggen tussen de vensterbank en het kozijn te plaatsen. Ook nu kijk je wel of alles waterpas staat. Links en rechts kan je ook wiggen aanbrengen om alles op zijn plaats te houden.

Het bevestigen van een nieuw kozijn

Wanneer je een nieuw kozijn bevestigt, dan kijk je naar het soort muur en type kozijn. Meestal gebeurt dit met ankers of pluggen. Ankers schroef je op de zijkanten van het kozijn, zo kan je zo goed in de muur bevestigen. De ankers maken vervolgens een hoek van 90 graden. Je moet dan wel gaten in de sponningen maken op de juiste hoogte. Wanneer je pluggen gebruikt, dan moet je daar wel de specifieke kozijnpluggen voor kiezen. Die trekken vast als je aanschroeft. Zo blijft het kozijn op de juiste plek zitten. Je kan gaten in de muur boren voor de pluggen en schroeven. Dit doe je om de 30 centimeter om alles goed vast te kunnen zetten. Het is in alle gevallen belangrijk dat alles stofvrij is en dat er silicone op de vensterbank en het raamkader is aangebracht. Zo weet je zeker dat alles goed wordt afgedicht.