Ben jij bezig met het oriënteren naar studies en ben je geïnteresseerd in schilder worden? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden tijdens je bbl opleiding schilder en wanneer je gaat reageren op vacatures schilder. Hieronder staat voor jou een klein overzicht van de belangrijkste punten, zodat jij op de hoogte bent van wat je staat te wachten!
Opleiding
Allereerst, tijdens je opleiding zal je al bezig zijn in het werkveld! Afhankelijk van het niveau van je opleiding kan je een bepaalde functie als schilder gaan beoefenen. Wanneer je bezig gaat met je niveau 1 opleiding, zal je aan het werk gaan als assistent schilder. Je kan jezelf een schilder noemen op het moment dat je je niveau 2 opleiding afgerond hebt. Wil je verder studeren? Met een niveau 3 of 4 opleiding kan je jezelf ontwikkelen tot allround schilder of specialist schilder! De toelatingseisen voor het niveau zijn te vinden op de websites van de mbo-scholen.
Functies
Zoals net al duidelijk werd, is de functie die je gaat beoefenen afhankelijk van de opleiding die je afgerond hebt. Tijdens je opleiding zal je als assistent schilder (schilder 1), vooral assisterende taken uitvoeren onder begeleiding. Als schilder 2 ben je al een zelfstandig medewerker en krijg je opdrachten van de voorman van het project. Een specialistschilder is gespecialiseerd op een bepaald vakgebied (welke je kiest tijdens je niveau 3 opleiding). Samen met de functie van allround schilder, is dit een functie waar je zelfstandig werkt, leidinggeeft en grotere verantwoordelijkheden krijgt.
Risico’s
Net als andere beroepen in de bouwsector, komt ook het schildersvak met een aantal risico’s. Het is zwaar lichamelijk werk en je werkt regelmatig op plekken met risico op ongevallen (bijvoorbeeld een bouwplaats). Daarnaast moet je rekening houden met het inademen van vuil, stof en chemische stoffen.